Radu Enache de la Continental – despre piata hoteliera si tarife de criza

Omul de afaceri Radu Enache, care controleaza lantul hotelier Continental, cu aproape 2.000 de camere si cu afaceri de circa 27 mil. euro anul trecut, spune ca si-a facut un scenariu de supercriza, ce presupune inchiderea imediata a unei unitati hoteliere cand devine nerentabila.

“Hotelurile de patru si cinci stele din Bucuresti au devenit hoteluri de trei stele, daca ne referim la tarifele practicate. Marriott-ul concureaza acum cu hotelul meu de trei stele Ibis Parlament. Am redus si noi tarifele de la inceputul anului, insa nu putem sa coboram pretul sub costurile de functionare”

a declarat Enache, care practica la hotelul de trei stele un tarif mediu de 60 de euro pe camera, cu tot cu discount-uri aplicate.

Lantul Continental Hotels a inregistrat anul trecut pierderi de aproape 2,8 milioane de euro, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finante.

Intrebati de politica de pret pe care o aplica in aceasta perioada, reprezentantii hotelului de cinci stele JW Marriott au spus ca orice lant hotelier este liber sa isi orienteze si adapteze strategia de preturi la conditiile pietei.

Enache a mai sustinut ca daca initial credea ca hotelurile economice (de doua si de trei stele) vor avea de castigat anul acesta datorita tarifelor mici, reducerile de pret efectuate de hotelurile de cinci stele au schimbat aceasta situatie.

2 Comments to Radu Enache de la Continental- despre piata hoteliera si tarife de criza

Tudor says: August 12th, 2010 at 10:54 am

Lucrez in turism, mai specific in vanzari. Ceea ce spune Dl. Enache este perfect adevarat. In Romania nu exista diferente tarifare clare intre hotelurile de 3-4-5 stele. Lucru care duce la minimizare a profitabilitatii in special pentru unitatile de 5 stele. Hotelurile se lupta sa ofere cel mai mic pret in loc sa incerce sa sa diferentieze prin calitate si servicii astfel scazand si nivelul acestora. Adevarat, pe piata sunt mult mai putin bani comparativ cu 2000-2007, dar un razboi al preturilor nu va ajuta pe nimeni daca gandim pe termen lung.

Florin says: September 20th, 2010 at 8:43 pm

Corect ce spune Dl.Enache…batalia dintre hotelurile de 3 stele si cele de 4-5 stele va dura mai mult decat ne asteptam noi hotelierii…si asta va fi atat timp cat vom fi ghidati doar de pretul impus de catre clienti care fie vorba intre noi abuzeaza de “criza” si cer servicii de 5 stele la preturi de 2-3..doar ca hotelurile de 3 stele nu vor putea niciodata sa ofere astfel de servicii..pentru ca potentilaul lor a fost gandit sa fie pentru 3 stele (nr. de angajati,servicii,etc.)exact acolo unde proprietarii hotelurilor incearca sa faca economii reducand drastic ….vom vedea ce VA URMA

Regim Hotelier