Povestea din spatele marcilor auto

Toate marcile de automobile au în spate o poveste, iar siglele sînt cele care poarta în ele o întreaga istorie. În cele ce urmeaza va prezentam semnificatiile celor mai cunoscute embleme din lumea auto.

ALFA ROMEO

Crucea rosie si sarpele care decoreaza sigla Alfa Romeo reprezinta emblema orasului de resedinta a marcii – Milano, crucea amintind de Cruciade. Figurina care este mîncata de sarpe reprezinta un sarazin.

AUDI

Cele patru inele care alcatuiesc sigla Audi reprezinta cele patru companii din consortiul Auto-Union din 1932. Acestea erau DKW, Horch, Wanderer si Audi. Dupa razboi, numele Audi (care în latina înseamna „a auzi”) a disparut, însa în 1965 si-a facut din nou aparitia, folosind ca logo cele patru inele. Numele Audi este totodata varianta latinizata a lui Horch, care în germana înseamna tot „a auzi”.

BMW

Medalionul BMW reprezinta o elice de avion în miscare, albastrul semnificînd cerul. Aceasta deoarece BMW (Bayerische Motoren Werke – Uzinele de motoare din Bavaria) a construit motoare pentru avioanele militare germane în al doilea razboi mondial.

CITROEN

Simbolul ales de Andre Citroen pentru automobilele sale provine de la activitatea de început a acestuia în industria auto. Citroen a început prin a construi roti de transmisie, cele doua V-uri rasturnate reprezentînd “dintii” de pe rotile respective.

FERRARI

Calutul cabrat purtat astazi de masinile Ferrari a fost la început emblema unui faimos pilot italian de avioane din primul razboi mondial, Francesco Baracca, decedat în misiune. Parintii acestuia l-au convins pe Enzo Ferrari sa adopte pe masinile sale de curse simbolul fiului lor.

FORD

Harold Wills, mîna dreapta a lui Henry Ford, cîstigase bani în tinerete tiparind carti de vizita, iar cînd Henry se afla în cautarea un logo pentru marca lui de automobile în 1903, Wills s-a pus pe treaba. Tipul de litera de pe sigla Ford este acelasi folosit de Wills pe cartile de vizita. Ovalul a aparut în 1912, iar fondul albastru în 1927, o data cu lansarea lui Model A.

LAMBORGHINI

Logo-ul Lamborghini este simplu de descifrat: este vorba de un taur dezlantuit. Ferruccio Lamborghini iubea coridele. Acest lucru reiese nu numai din logo, ci si din numele purtate de automobilele Lamborghini de-a lungul timpului. Aproape toate au purtat numele unor tauri celebri sau ale unor rase nobile de tauri.

LOTUS

Literele îngemanate din partea de sus a siglei sînt initialele fondatorului Lotus, Anthony Colin Bruce Chapman. Nu se stie de ce a ales numele Lotus pentru compania sa. Fondul verde este celebra nuanta British Racing Green, purtata de masinile de curse britanice, iar fondul galben simbolizeaza zilele însorite pe care Chapman le dorea pentru compania sa.

MASERATI

La fel ca în cazul Alfa Romeo, sigla Maserati reprezinta orasul de resedinta al marcii. Tridentul este simbolul traditional al orasului Bologna, locul unde se construiau înainte automobilele Maserati.

MAZDA

Logo-ul Mazda a fost realizat de Rei Yoshimara, un renumit creator de imagine pentru corporatii, V-ul reprezentînd o pereche de aripi întinse. Pentru Mazda, acestea simbolizeaza “creativitatea, simtul misiunii, delicatetea si flexibilitatea caracteristice marcii”.

MERCEDES-BENZ

Steaua în trei colturi reprezinta dominatia Mercedes-Benz asupra uscatului, marii si aerului. A aparut pentru prima data în 1909 pe un Daimler, în 1926 fiind adaugata cununa de lauri pentru a marca unirea cu Benz. Sigla actuala, steaua într-un cerc, a fost folosita prima data în 1937.

MITSUBISHI

Cele trei diamante (sau trei romburi) ale siglei Mitsubishi reprezinta elicea unui vapor, amintind de activitatea de început a constructorului nipon.

PEUGEOT

Leul de pe sigla Peugeot provine de la emblema orasului Belfort, loc unde a fost construit unul dintre primele modele Peugeot. Autorul emblemei orasului, Bartholdi, este unul si acelasi cu sculptorul care a realizat Statuia Libertatii din New York.

PORSCHE

Emblema Porsche este în mare parte identica cu cea a orasului Stuttgart, construit pe locul unei ferme de armasari – de unde si calul de pe sigla. Coarnele de cerb si dungile ros-negre provin de la steagul Regatului Wurtemberg (actualmente landul Baden-Wurtemberg).

RENAULT

Rombul Renault a fost la început doar o emblema amplasata pe capota. În spatele ei se afla claxonul, iar din 1922 centrul siglei a fost taiat, pentru a permite sunetului sa patrunda. A început cu o forma circulara si a devenit romb în 1924.

SKODA

Sageata înaripata de pe sigla marcii cehe nu are o semnificatie anume, în afara faptului ca sugereaza viteza.

SUBARU

Subaru a fost prima marca japoneza care a folosit un nume derivat din limba japoneza. Se refera la un grup de sase stele din constelatia Taurus, cunoscute în japoneza si sub numele de “mutsuraboshi”. Este vorba de Pleiade.

TOYOTA

Sigla Toyota contine trei elipse care reprezinta inima clientului, inima produsului si progresul tehnologic si oportunitatile nelimitate ale viitorului. În japoneza, „Toyo semnifica abundenta, iar “ta” înseamna orez. În unele culturi asiatice, cei binecuvîntati cu o abundenta de orez sînt binecuvîntati cu multa bogatie.

VOLKSWAGEN

Povestea siglei Volkswagen este simpla. Aceasta contine literele V si W: „volks” înseamna “a poporului”, iar “wagen” – “masina”.

VOLVO

Volvo înseamna “eu merg” în latina, iar cercul marginit de o sageata este semnul conventional pentru fier – bogatia cea mai cunoscuta a Suediei. Cercul si sageata reprezinta scutul si sageata lui Marte, la rîndul lor simboluri pentru fier.

Regim Hotelier