Nebunia Black SEO si Spam

Agitatie, injuraturi, nervi, aratat cu degetul in stanga si in dreapta, barfe, battle in posturi. Asa se manifesta oamenii din online-ul romanesc cand este vorba de putin black seo si de spam.

Black SEO se numeste tot SEO. Ca e sau nu black scopul final este acelasi, un loc mai bun in paginile motoarelor de cautare. De-a lungul timpului am tot vizitat anumite forumuri private sau publice ce se ocupau de aceste metode. Uitandu-ma la posturile vechi de pe forumurile private, printre membrii cei mai activi puteam sa gasesc companii uriase ce investesc in momentul de fata milioane de dolari anual pentru promovare. Sa luam ca exemplu adultfriendfinder.com, un site de dating ce a rupt gura targului, ca sa zic asa, un site a carei conducere nu s-a dat niciodata in laturi de la promovarea “black”. Faceau baietii fara jena orice pentru a avea un loc mai bun in motoarele de cautare, de la mii de bloguri updatate o singura data in intreaga lor existenta cu cateva sute de poze xxx pe fiecare, TGP-uri pe domenii fantoma, spam in mail, adware, malware, Google bombing, cumparau trafic, pana la link exchange cu orice site cu trafic mare.

Lucrurile s-au schimbat intre timp dar naravul oamenilor nu. Intr-adevar spamul este o metoda murdara de promovare, malware este cat se poate ilegal, adware da prost in ochii oamenilor, Google bombing nu este agreat de Google, dar cui credeti ii pasa de amanuntele respective cand este vorba de industria online, industrie unde daca te misti extrem de rapid si eficient poti castiga sume uriase de bani in timp.

Adultfriendfinder.com a fost vandut cu $500.000.000 celor de la Penthouse. Pana atunci inca mai foloseau sistemele de promovare adware (zangocash daca nu ma inseala memoria), spamul sub diferite forme (pentru a evita problemele legale), TGP-urile, blogurile fantoma, Google bombing, link exchange. Stiti ce s-a eliminat din tactica lor de promovare de cand au fost cumparati de Penthouse? Spamul si se pare ca sistemul de promovare prin adware.

In industria online aproape totul a fost facut deja intr-o forma sau alta. La nivelul tehnologiei publice actuale nu se mai pot inventa prea multe iar pentru a creea un boom pe piata online asa cum a fost in cazul youtube ai nevoie de o sclipire de inteligenta si de oameni extrem de priceputi in ceea ce fac. Iar cand tu vii dupa cativa ani de zile cu un concept deja existent dar pe care vrei sa il aplici intr-un mod mult mai atractiv ce iti ramane de facut? Pui bannere pe diverse site-uri, incerci sa faci putin SEO ca la carte, un mic link exchange in stanga si in dreapta, incerci sa atragi atentia prin diferite promotii tentante pentru oameni dar… rezultatele nu sunt cele scontate si cand nu mai exista fonduri pentru promovare, oamenii nu isi mai primesc salariile, hostingul trebuie platit, intervine disperarea.

Si cand o idee existenta deja in strainatate dar probabil revolutionara pentru piata online din Romania (sa zicem) devine sortita esecului la ce mai poti apela? Desigur ca la metodele halite de catre toti. Rezultatele incep sa apara, banii cheltuiti pe promovare ii tii in buzunar, afacerea se pune pe picioare, lumea urla ca esti un nenorocit, dar who gives a fuck about that? Iti merge treaba si te simti fericit.

Introducere in incheiere

Morala povestirii este ca piata de desfacere pe internet apartine rechinilor. Asa cum in afacerile uriase exista acesti rechini care reusesc sa faca bani prin orice mijloace si in online lucrurile stau la fel. Cum sa te ridici de jos cand ai fonduri limitate? Cum sa te impui cand nimeni nu da doi lei pe un nou venit? Credeti ca milionarii de la adultfriendfinder au fost marginalizati de ceilalti oameni din domeniu? Chiar nu. Ei faceau o gramada de porcarii iar sute de alte companii s-au ridicat pe baza traficului cumparat de la ei. Iar sa vinzi trafic masiv, targetat si la un pret rezonabil, este poate cea mai profitabila afacere de pe internet. Asa ca indiferent ce spun romanasii nostrii, metodele de promovare considerate “black” sunt o simpla completare logica a metodelor curate. Strainii au acceptat si s-au impacat cu ideea, se pare ca noi nu.

Incheiere (in sfarsit)

In Romania este greu sa te lansezi. Publicul roman este atipic fata de restul lumii si prefera sa viziteze site-uri gen hi5, noi2, sau pitzipoanca.org in loc de a profita de adevaratele oportunitati oferite de internet. Unii chiar vin cu idei geniale ce pot sparge piata si pot da peste nas concurentei dar le lipseste startul. La o parte dintre ei problema este lipsa banilor, altii nu au oameni calificati pentru a merge mai departe, dar ideile sunt uneori de-a dreptul geniale sau necesare. De ce nimeni nu le acorda o sansa? Atata timp cat nu iti trimite spam in casuta de mail si nu iti fura contentul de ce trebuie sa te bagi in afacerea lor? Daca trece un an si firma respectiva are deja trafic mare dar continua sa apeleze la metodele de mai sus pot spune ca merita urecheata. Dar pana atunci lasati oamenii sa incerce. Poate ca va exista momentul cand le va da tuturor peste nas cu realizari exceptionale si lumea va vedea ca a gresit cand l-a catalogat pe om ca pe un neavenit.

Deontologia (bleah) internetului este cu totul alta decat cred majoritatea “expertilor” romani. A tine cont de ceea ce auzi la conferinte fara a te documenta in privinta adevaratelor metode cu care acei oameni (considerati adevarate modele) s-au impus pe piata online se numeste ignoranta.

P.S. – cand faci totul dupa deontologia romaneasca si castigi sa zicem 2000 euro lunar la 3-4 ani dupa pornirea afacerii iar altul ce face aceleasi manevre ca si cei din afara devine in 5 ani milionar si mult mai respectat decat tine ca si om de afaceri iar cuvantul lui inseamna mai mult decat cuvantul tau, nu crezi ca poate tu gresesti? Ma refer strict la partea de internet.

Regim Hotelier