In regim hotelier serviciile şi împachetarea lor corectă vor face diferenţa

Hotelurile din Capitală au aliniat tarifele de cazare la nivelul celor practicate în alte capitale regionale, însă ieftinirea nu va transforma peste noapte Bucureştiul într-un pol de atracţie pentru turismul de business.

Consultanţii de pe piaţa hotelieră spun că pentru a creşte numărul de turişti în 2010, hotelierii bucureşteni nu trebuie să se bazeze doar pe un preţ redus, ci trebuie să pună accent pe calitatea serviciilor.

Un alt punct slab al Capitalei ţine de spaţiul insuficient în care pot fi găzduite evenimente internaţionale, generatoare de trafic, inclusiv în turism.

Tarifele nu trebuie să fie pedala pe care să apese hotelierii bucureşteni. Scăderea lor este un lucru bine-venit, în orice caz, deoarece tarifele medii ale hotelurilor din Bucureşti erau destul de «obraznice» comparativ cu media de pe piaţa europeană. Cu toate acestea, nu datorită tarifelor vom fi mai atractivi ca destinaţie pentru turismul de afaceri.

„Serviciile şi împachetarea lor corectă şi cât mai accesibilă pentru clienţi vor face diferenţa”, este de părere Mihai Râşniţă, secretarul general al Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR).

În opinia acestuia, instabilitatea politică are, de asemenea, o influenţă majoră în deciziile privind organizarea de evenimente de anvergură luate de companii, organizaţii sau instituţii internaţionale.

“Evenimentele mari, de anvergură, se cunosc din timp, iar pentru acapararea lor, în primul rând, trebuie să prezentăm stabilitate şi încredere ca ţară, or, noi nu am demonstrat aceste calităţi în ultimul timp. Conferinţele şi evenimentele la nivel internaţional nu vor accesa o ţară în care nisipurile sunt «mişcătoare»”, a mai spus Râşniţă.

Ultimele rapoarte realizate de compania de consultanţă imobiliară CBRE pe piaţa locală arată că în Bucureşti tariful mediu de cazare pe noapte a ajuns la 78-80 de euro, fiind comparabil cu preţurile practicate în capitale precum Sofia, Varşovia, Praga sau Budapesta.

Aceasta în condiţiile în care, în anii trecuţi, Bucureştiul era cunoscut în piaţa europeană drept una dintre destinaţiile de business destul de “piperate” din punctul de vedere al tarifelor practicate de hoteluri. Scăderea a venit pe fondul crizei, ca urmare a reducerii cu până la o treime a gradului mediu de ocupare.

“Pe întreg anul 2009, în Bucureşti se va atinge un grad de ocupare mediu de 48-52% – în scădere cu aproximativ 25-27% faţă de 2008”, estimează Mircea Drăghici, project manager în cadrul departamentului Hotels al CBRE Eurisko.

Un grad de ocupare mai mic va înregistra şi piaţa hotelieră din capitala Cehiei, Praga, unde tariful mediu de cazare a ajuns la maximum 77 de euro pe noapte, din Budapesta, unde o noapte de cazare costă în medie 70-73 de euro, sau din Bratislava, unde preţul pe noapte este 80-82 de euro.

Gradul de ocupare în capitalele străine a scăzut însă mai puţin decât în Bucureşti. În timp ce în Capitala României gradul mediu de ocupare a hotelurilor a scăzut cu până la 27%, media scăderii pentru celelalte este de 16 procente.

Regim Hotelier