Cum găseşti chilipiruri imobiliare din executări silite

Adevăratele chilipiruri în materie de tranzacţii imobiliare sunt rare. O modalitate prin care îţi poţi cumpără casă la un preţ mai mic decât cel al pieţei este “vânarea” locuinţelor scoase la vânzare de către bănci, în urma executărilor silite.

O altă problemă ar fi că imobilele scoase la vânzare nu pot fi vizionate şi, în cazul în care proprietarii refuză să le elibereze, evacuarea cu ajutorul poliţiei dă bătăi de cap cumpărătorului.

Legea permite foştilor proprietari să facă recurs după recurs şi sunt greu de scos din casă. Aşa că poate dura şi ani până când cumpărătorul îşi intră în drepturi.

Potrivit Codului de procedura civilă, anunţul de vânzare trebuie publicat în mai multe locuri: la sediul organului de executare, adică la sediile băncilor, la locul unde se află imobilul scos la vânzare, la sediul primăriei în a cărei rază este situat imobilul, la locul unde se desfăşoară licitaţia şi în ziarele locale sau naţionale.

În ciudă prevederilor legale, aceste anunţuri sunt publicate, de obicei, numai pe site-urile de Internet al băncilor.

Ionuţ Stanimir, şef departament la Departamentul Comunicare Externă din BCR, este de părere că, din punctul de vedere al băncii, executarea silită nu este o situaţie de dorit. Pentru executat este lesne de înţeles motivul, în timp ce bancă nu poate obţine profit dintr-o executare silită, iar uneori se găseşte în situaţia de a nu-şi recupera suma împrumutată.

“Executările silite nu sunt niciodată o situaţie de dorit, nici pentru client şi nici pentru bancă. Având în vedere că banii pentru acordarea unui credit vin întotdeauna din depozitele clienţilor sau din capitalul acţionarilor, banca are o responsabilitate faţă de aceştia de a se asigură că împrumuturile debitorilor sunt plătite înapoi sau cele neperformante sunt recuperate.

Este, de exemplu, cazul în care pot interveni executările silite. Însă această nu este o activitate pe care bancă să o vadă în termeni de profitabilitate. Este pur şi simplu vorba de recuperarea (în măsură posibilităţilor) unui credit acordat, după cum spuneam, din banii depunătorilor sau capitalul acţionarilor. Bancă nu are nimic de câştigat din asta şi încearcă să evite aceste situaţii prin restructurarea creditelor cu probleme”, a explicat reprezentantul BCR.

Regim Hotelier