Cum ar putea un milion de români să ajungă la tribunal din cauza imobiliarelor

1,3 milioane de români ar putea ajunge în instanţă pentru neplata TVA la tranzacţiile imobiliare. Printre ei se numără dezvoltatori cu mii de apartamente vândute, dar şi simpli cumpărători

În jur de un milion de români care au cumpărat locuinţe noi şi terenuri construibile începând cu anul 2002 riscă să se aleagă cu contractele de vânzare-cumpărare suspendate şi să ajungă în instanţă, chemaţi de vânzătorii urmăriţi la rândul lor de Fisc. Mai mult, cumpărătorii ar putea să mai scoată din buzunare şi un plus de 19% peste preţul proprietăţii achiziţionate, adică Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) aferentă tranzacţiei. Aşa promit dezvoltatorii şi vânzătorii de terenuri, care nu le-au perceput TVA la vânzarea proprietăţii, pentru că autorităţile nu le-au spus cum să procedeze, spun ei. O parte dintre aceştia sunt deja obligaţi de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) să achite retroactiv aceşti bani, dar numai pentru tranzacţiile din perioada 2006-2008.

“Fiscul ar fi trebuit să aplice legea încă de la început, atunci când creştea piaţa imobiliară. E clar că statul a greşit, dar a greşit flagrant. Nu cred că intenţionat, dar a fost o neglijenţă foarte condamnabilă”, a declarat avocatul Gabriel Biriş, unul din susţinătorii fervenţi ai impozitării tranzacţiilor imobiliare.

Dezvoltatorii controlaţi de Fisc şi-au făcut asociaţie

Biriş e de partea celor 7.145 de persoane fizice controlate de autorităţi, care au făcut 85.442 de asemenea tranzacţii între anii 2006-2008. În total, acestea ar avea de plătit la buget aproximativ 14,8 miliarde de lei (peste 3,5 miliarde de euro) pentru cele 85.400 de tranzacţii imobiliare “cu probleme”.

O acţiune pe care cei vizaţi o consideră ilegală, mai ales că legea nu era clară în perioada respectivă, explică ei. Abia de la 1 ianuarie 2010, prevederea are cadru legal complet, explică Biriş. Acum, o parte dintre dezvoltatorii controlaţi de Fisc s-au reunit în Asociaţia pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale (APAF), pentru a-şi putea rezolva problemele cu statul.

“Reprezentăm interesele a 300.000 de oameni care au făcut mai mult de două tranzacţii imobiliare şi ale celor 10.000 de persoane cu peste cinci tranzacţii, toate peste pragul de 35.000 de euro, începând cu 2002″, a declarat Garbis Kehaian, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei.

Dacă pe cale amiabilă nu vor avea succes, membrii APAF – mulţi cu bunurile sub sechestru – sunt hotărâţi să dea statul în judecată. Ei discută deja de o acţiune la Bruxelles, “în cazul în care în România nu se vor face auziţi”.

Oficialii ANAF nu au fost disponibili în cursul zilei de miercuri pentru a da detalii referitoare la controalele iniţiate în domeniul imobiliar.

Regim Hotelier