Colectia Fratii Beatrice si Hrandt Avakian

Colectiile independente ale fratilor Beatrice si Hrandt Avakian, reprezinta o predilectie comuna pentru arta orientala, explicabila poate si prin obarsia familiei, originara din Siria. Adunate cu mari sacrificii, acestea au fost ingemanate intr-un ansamblu complex de arta nationala, europeana si orientala, in cadrul caruia dominante sunt, atit prin numarul cat si prin valoarea lor, piesele de arta extrem-orientala.

In structura donatiei, unitara prin dominantele ei, aportul celor doi colectionari atesta inclinatiile predilecte ale fiecaruia. Beatrice Avakian (1905-1996) a fost pasionata de giuvaergerie, miniaturi de lemn si fildes, broderie, cristaluri de Boemia, pictura, in timp ce Hrandt Avakian era atras de mici statuete din bronz, piese arheologice, sticlarie romana, textile si ceramica.

Un punct de atractie al colectiei il constituie ansamblul de sculptura mica japoneza, care cuprinde netsuke-uri (piese miniaturale din fildes si lemn) si inro-uri (mici cutii compartimentate pentru medicamente, lacuite si pictate) din secolele al XVIII-lea si al XIX-lea. Un dulap lucrat in Coreea in secolul al XIX-lea, decorat cu o delicata dantelarie in sidef, atrage atentia vizitatorului.

Unice in colectiile de arta bucurestene, prin raritatea reprezentarilor iconografice, sunt sculpturile lamaiste in bronz aurit din timpul Dinastiei Qing (1644-1911). Arta textilelor este ilustrata prin covoare de rugaciune turcesti (Ghiordes si Kula) si caucaziene din veacurile XVI-XIX, un spectaculos valtrap de cal lucrat in tehnica sumak in secolul al XIX-lea, broderii de Bursa, de Bukhara si saluri de Casmir din secolul al XIX-lea.

Arta metalelor pretioase ocupa un loc aparte in cadrul colectiei. Pocale, casete si oglinzi turcesti, precum si piese de argintarie lucrate in ateliere din Viena, Paris, Moscova, Londra, Augsburg, Sibiu aduc marturii despre fastul oriental sau despre confortul occidental. Deopotriva de relevante sunt si bijuteriile executate in argint, emailuri policrome, cu perle, pietre pretioase sau semipretioase.

O alta atractie constanta pentru colectionari a constituit-o ceramica, reprezentata in colectie prin piese elene si romane din secolele I-IV, precum si vase si placi persane realizate in veacurile XIII-XIX.

Icoanele pe lemn, provenind din spatiul romanesc sau din Grecia si Rusia, unele dintre acestea cu ferecaturi din argint, si icoanele pe sticla se cer semnalate in mod deosebit. Colectia este completata de lucrari de pictura si grafica ale unor artisti precum Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petrascu, Theodor Pallady, Iosif Iser, Lucian Grigorescu. Aceasta sectiune este intregita de un apreciabil numar de creatii originale ale lui Hrandt Avakian, artist cu inclinatie speciala pentru peisaj.

Regim Hotelier