Chiriile vor scadea si in primele luni din 2010

Estimare. Expertii apreciaza ca o revenire a pietei este posibila abia dupa Paste.

Specialistii in imobiliare spun ca exista o tendinta generala de scadere a chiriilor apartamentelor, atat pentru Bucuresti, cat si pentru celelalte mari orase ale tarii, desi in ultimele luni s-a remarcat o usoara stabilizare.
“Este de asteptat totusi ca procesul de scadere a chiriilor sa aiba loc in continuare, tinand cont de cererea si puterea de cumparare reduse”, este de parere Eran Kremer, investitor si expert imobiliar la Anteea Estate.

Posibile migrari catre zone rurale
Pentru 2010, expertii imobiliari prevad ca, dupa toate aparentele, chiriile se vor inscrie pe acelasi trend descendent. “Este de asteptat ca prima parte a anului viitor sa fie marcata de apatie, in conditiile incertitudinii economice si politice. Abia dupa Paste piata imobiliara va reveni in atentia opiniei publice”, considera Eran Kremer. El subliniaza ca, daca pe plan economic si social nu va incepe sa se simta o revenire, probabil vor avea loc migrari din ce in ce mai accentuate ale populatiei
spre zonele rurale sau catre localitatile de origine ale actualilor chiriasi din Bucuresti.

Cum s-au redus tarifele
Daca la sfarsitul anului 2008 se putea obtine, din chiria unui apartament de doua camere, situat pe Bd. Unirii din Bucuresti, mobilat si utilat la o calitate peste medie, o suma de aproximativ 700-750 euro/luna, astazi tarifele au scazut in medie cu 30-40%.
“Putem discuta de chirii de 450-550 euro/luna la apartamente cu doua camere in aceeasi zona”, exemplifica Madalina Manoila, sales associate la RE/MAX Magnum.
si chiriile in Dristor, Titan, Vitan, Tineretului si chiar 1 Mai-Bucurestii Noi sunt in scadere. Se fac din ce in ce mai putine tranzactii din cauza ofertei mari si cererii din ce in ce mai mici. In cartiere, un apartament cu doua camere, mobilat si utilat decent, proaspat renovat, se gaseste de inchiriat cu 300-350 euro/luna. Cele mai mari scaderi ale chiriilor, chiar istorice, apreciaza expertul imobiliar Valentin Ionescu, consultant la Everest Management Group, sunt la apartamentele vechi.

Expertii spun ca chiriile au scazut in egala masura pentru apartamentele situate in cartiere marginase, cat si pentru cele din zonele mai bune. Ei nu cred ca exista zone in Bucuresti in care tarifele sa fi ramas neschimbate. Pana si apartamentele din Dorobanti sau Primaverii au suferit scaderi de tarife la chirie. “Bugetele de 2.500 euro pana la 4.000 euro nu mai exista. Putem discuta acum de chirii de 1.000-1.800 pana la maximum 2.000-2.200 euro in cele mai pretentioase zone din Capitala”, sustine Madalina Manoila.
In aceste conditii, afirma specialista, o familie care are un buget pentru chirie de 500-800 de euro in momentul de fata alege un apartament intr-un imobil sau complex rezidential nou. “Iar aici are mai multe facilitati, pornind de la locul de parcare propriu pana la servicii gen sala de fitness, piscina, galerie de magazine”, motiveaza Madalina Manoila.

Negocierea se practica mai des
Fata de anii trecuti, proprietarii sunt dispusi la concesii si negocieri. Daca pana acum era indiscutabila plata chiriei pe cel putin trei luni in avans (din care o luna era garantia), astazi proprietarii sunt bucurosi daca reusesc sa gaseasca clienti care sa le plateasca macar o luna chiria si sa achite in plus contravaloarea unei luni (depozit pentru garantie). “Proprietarii sunt dispusi sa negocieze in functie de anumiti factori: perioada, avansul, dar si relatia de incredere ce se stabileste intre chirias si proprietar. De multe ori, acesta din urma prefera o suma medie, dar venita din partea unor chiriasi seriosi, care-i asigura o perioada mai lunga de inchiriere”, spune Eran Kremer.

Regim Hotelier