Apartamente noi versus apartamente vechi

Daca in urma cu cativa ani romanii priveau cu suspiciu­ne apartamentele noi si le considerau pe cele vechi o investitie mai sigu­ra, astazi numarul celor care se orienteaza spre o locuinta noua este mult mai mare. Avantajele apartamentelor din ansamblurile reziden­tiale noi si preturile conside­rabil mai mici au reusit sa-i convinga.

Inainte sa dati banii pe un apartament vechi de zeci de ani, specialistii imobiliari va sfatuiesc sa luati in calcul si varianta unei locuinte noi. Criza imobilia­ra a facut preturile sa fie mai prie­tenoase, iar metrul patrat a ajuns sub o mie de euro in unele ansambluri noi.
“Sunt multe situa­tii cand apartamentele vechi sunt mai scumpe decat cele noi. In mod uimitor, proprietarii care vand un apartament vechi nu isi fac calculul in functie de valoarea reala, ci in functie de necesitatea pe care urmeaza sa si-o satisfaca prin vanzarea respectivei proprietati”, spune Carmen Mihaita, mana­ging partner al agentiei Veles.

Multe dintre ansamblurile rezidentiale noi au locuri de parcare, ceea ce reprezinta o mare bila alba in conditiile in care parcarea masinii a devenit o problema serioasa.

Unele complexuri noi au spatii de joaca pentru copii, sali de fitness, paza, restaurante, facili­tati care iti pot face viata mai usoara. Atentie insa! Pentru a beneficia de aceste avantaje, proprietarii trebuie sa plateasca o taxa de intretinere de care ar fi bine sa va interesati inainte de a cumpara.

“Costurile pentru intretinerea acestor spatii pot creste cheltuielile lunare cu pana la 50% din valoarea intretinerii”, ne-a declarat Marius Badea, Director general, compania Eurobest. Un apartament intr-un bloc nou este o investitie mult mai rentabila si din punctul de vedere al uzurii, sustin specia­listii imobiliari.

Valoarea unei locuinte scade cu cat uzura lui creste. La un apartament nou este posibil sa platiti acum mai mult, insa scaderea de pret cau­zata de “imbatranirea” lui este mai mica.

Dezavantaje apartamente noi

O bila neagra primesc ansamblurile rezidentiale noi pentru ca nu sunt de gasit in toate car­tierele. Multe dintre locuintele noi se afla la periferia orasului, ceea ce ar putea determina neplaceri legate de trafic. “Un alt dezavantaj este ca noi cumpa­ram metrul patrat construit, in timp ce la apartamentele vechi cumparam suprafata utila.

De exemplu, la un apartament de 100 mp construiti avem undeva in jur de 80 mp utili. Avem o diferenta de circa 20 mp pe care o platim integral”, sutine Marius Badea. “Desi activitatea in constructii este un domeniu reglementat, lacomia i-a facut pe unii dezvoltatori sa construiasca ief­tin cu persoane care nici macar nu sunt angajate intr-o firma de constructii.

De aceea, felul in care au fost executate lucrarile este un risc care apare la locuin­tele noi”, ne-a declarat Adriana Ifti­me, director executiv al Patro­na­tu­lui Roman al Societatilor din Constructii.

Avantaje apartamente vechi

“Sunt anumite zone ale Capitalei unde nu s-au construit decat foarte putine imobile noi, de exem­plu zona Dorobanti, care sunt atractive pentru o anumita categorie de cumparatori care cauta in mod insistent in zonele acelea si care accepta apartamente in vile sau in imobile micute chiar daca nu sunt cu standarde ridicate”, sustine Carmen Mihaita.

Asadar, zona este marele avantaj al apartamen­te­lor vechi, mai exact faptul ca se gasesc oferte in orice colt al ora­sului. Si inca un atu: majoritatea locuintelor vechi au in apropiere mijloace de transport in comun, scoli, gradinite si magazine, ceea ce nu putem spune despre toate an­sam­blurile rezidentiale noi.

Dezavantaje apartamente vechi

Dezavantajele sunt legate de instalatiile electrice si sanitare care pot crea probleme (inundatii, infiltratii, mucegai), lifturile vechi, compartimentarea invechita si intretinerea destul de mare. “Instalatiile sunt primele care se deterioreaza intr-un bloc si care din pacate nu pot fi rezolvate doar local, intr-un apartament.

Degeaba imi schimb eu la mine in apartament instalatia, daca nu isi inlocuieste toata lumea instalatia de pe coloana respectiva”, este de parere Adriana Iftime.

Regim Hotelier