Achiziţionarea de case se va face prin troc

Lipsa de lichiditate din piaţă va schimba, în acest an, optica cumpărătorului în ceea ce priveşte achiziţionarea de imobile. Astfel, în opinia lui Florin Negoiţă, managerul unei agenţii imobiliare din judeţul Hunedoara, în 2010, cei care vor dori să achiziţioneze un apartament vor fi persoanele care au deja unul, dar vor încerca să îl schimbe cu altul mai scump, plătind diferenţa.

Piaţa imobiliară nu dă semne de revenire nici în acest an. Restricţiile la creditare impuse de bănci, dobânda mare şi lipsa de lichiditate de pe piaţă au fost principali factori care au determinat prăbuşirea pieţei imobiliare în 2009.

Dau un imobil pentru altul

Nevoia unei familii de a-şi spori confortul sau de a-şi diminua cheltuielile va reprezenta motorul care va genera vânzarea de imobile în 2010. Concret, în acest an, specialiştii din domeniul imobiliar consideră că vânzările de apartamente sau case se vor face doar în condiţiile în care cel care doreşte să achiziţioneze un imobil are deja unul şi vrea să îşi mărească confortul. Cealaltă variantă este cea a unei familii pentru care întreţinerea imobilului a devenit o povară şi va căuta să cumpere un apartament mai mic şi să încaseze diferenţa de preţ. Atunci când necesităţile celor două famiilii vor ajunge la masa negocierilor există şanse reale ca tranzacţia să fie încheiată. Cu toate acestea, managerul Florin Negoiţă, spune că deşi lucrurile par simple la prima vedere, o astfel de tranzacţie este foarte greu de realizat datorită rigidităţii de care dau dovadă în negociere cele două părţi. „În astfel de cazuri tranzacţiile imobiliare sunt foarte rare şi decurg greoi. Amândouă părţile implicate în negociere au tendinţa de a-şi supraevalua imobilul, acesta fiind punctul de plecare al incertitudinii în ceea ce priveşte finalizarea vânzării. Cu toate acestea, în acest an, pe fondul lipsei de lichiditate şi a diminuării vânzărilor de imobile este posibil ca trocul să devină un trend pe piaţa imobiliară”, a declarat Florin Negoiţă.

„Îngheţ” pe piaţa imobiliară

Conform datelor neoficiale, de la începutul anului şi până acum, în municipiul Deva nu a fost realizată nicio tranzacţie imobiliară. Astfel, dacă în anul 2009 piaţa imobiliară a fost aproape blocată, tranzacţiile imobiliare fiind mai mici cu aproape 80 la sută raportat la 2008, debutul lui 2010 a „îngheţat” piaţa imobiliară. Cu toate acestea, Florin Negoiţă spune că situaţia este una aproape normală şi aşteaptă semnale pozitive începând cu al doilea trimestru. „În general, vânzările de imobile nu au loc în primul trimestru al anului. Atât cumpărătorii, cât şi cei care vor să vândă un imobil, evaluează piaţa şi încearcă să se adapteze cererii. Probabil, din luna martie vom asista la o creştere a interesului cumpărătorilor pentru bunuri imobile”, este de părere Florin Negoiţă.

”Probabil, din luna martie vom asista la o creştere a interesului cumpărătorilor pentru bunuri imobile” Florin Negoiţă, manager agenţie imobiliară din Deva.

Regim Hotelier